立礼茶室のある家/2018
立礼茶室のある家
松山の山手にある閑静な住宅地。
かつては、松山藩主・松平定行の別荘地があった歴史ある地域。

茶の湯を身近に生まれ育った建主さん。
これから年齢を重ねても使い続けられるよう、椅子席でお茶を頂くことができ、かつ動線の整理された使いやすいお茶室を。住まいとお茶室をいかに同居させるかがテーマとなった。

お茶室は状況に応じて変化します。
障子をうてば四畳半の小間へ、障子を取り外せば椅子席へ。簾の上げ下げによって廻縁にも客席にもなります。また、キッチンと水屋は近接しており、お給仕がしやすいように。さらに点前畳脇には、胴庫のように使うこともできる色紙窓を。

リビング・ダイニングは、化粧垂木の大屋根によっておおらかな空間。2階部分には排気用のハイサイドライトがあり、重力換気によって中間期や凪の時間にも、風の通る空間に。普段の買い物など、日常利用できる内玄関を設けている。

伝統と現代の生活とをいかに融合させるか。
決め事を重んじながら、使い続けられるかたちを考えること。
建主から、この茶室での新たな出会いをお聞きする度に、この挑戦の芽吹きを感じずにはいられない。

撮影:小川 重雄
A House with a Tea Room of Ryūrei Style (tea ceremony performed while seated in chairs)

A quiet residential neighborhood near the mountains of Matsuyama.
A historical area where a retreat for the lord of the Matsuyama Domain used to be located.

Our client grew up with much exposure to tea ceremonies.
In order to ensure continued use of the tea room even in their old age, the space is designed to allow guests to receive tea while sitting in chairs, and to have orderly traffic paths. The main theme in designing this home was how best to let the living area and the tea room share the space.

The tea room can be altered depending on need. Partition it off with shōji (paper-covered wooden lattice panels), and you have a small room the size of 4.5 tatami mats. Remove the shōji, and the space becomes a large room with chairs. By lowering or raising the blinds, you can create either a hallway or extra space for seating guests. The kitchen and the tea room have been arranged in close proximity to each other in order to further enhance convenience.

The living and dining area is an expansive space thanks to the exposed rafters under a wide roof. The high ceiling connects the space to the second floor. There are high side windows on the second floor for ventilation. Even during months that require no air conditioning or on days with very little wind, the gravity ventilation creates air that flows through the space.

How best to integrate tradition with a modern lifestyle.
While staying faithful to agreed terms, we contemplate spaces that can be used continuously for years to come.
We cannot help but feel a renewed sense of determination to meet such challenges, each time we hear from our client about new connections made in the tea room.
  • 施工 : 株式会社 西渕工務店 /
  • 造園 : 仙波農園 仙波太郎 /
  • 住所 : 愛媛県松山市東野 /
  • 延床面積 : 234.83㎡ (71.03坪)

  • 構造 : 在来軸組工法 2階建て /
  • 耐震 : 等級2 /
089-968-2887info2@okunotakashi.jpcontact