柊の家/2017
柊の家
先祖代々、古くから大切にしてきた柊の木を、リビングルームやダイニング、取次や座敷から眺められるようにコの字型に囲われた中庭形式となっている。(柊は現在移植保養中)

座敷周辺は、木割や内法高さは伝統を踏襲しながらも、線の数を極力減らしシンプルにつくることで、床脇の先にある緑に目を伸ばせるようにしている。また設備機器の機能性は確保しながらも、建築と一体化するなど目立たせないように配置し、格式のある佇まいとなっている。
リビング周辺は、普段の生活に呼応するよう「柔らかさ」を感じる仕上、ディティールとしている。趣味の映画鑑賞用の設備は木材とスチールを併用することでスリムに隠蔽することに成功した。

仕上材には珪藻土や大理石粉、和紙壁紙や無垢材、藁床藺草畳を、下地材は無垢の桧材からなるトライウッドパネル、断熱材はセルロースファイバーを使用し、建物全体に自然素材を利用することで健康的な環境をつくりだしている。

撮影:小川 重雄
House of holly osmanthus

Modern Japanese Home that Carries on the Ideals of Past Generations

This u-shaped home surrounds an inner courtyard containing a holly osmanthus that has been cherished for many generations. It is designed to allow the tree to be viewed from any part of the house including the living room, dining room, the front entrance, and Japanese-style room.

The Japanese-style tatami room is planned to be used as a guest room. While it follows certain traditional aspects such as the sizes of the wood used and vertical length of the entranceway, by using as few parts as possible to keep the appearance simple, the aim is for one’s gaze to naturally be drawn to the greenery beyond the window to the right of the tokonoma (alcove). To maintain a dignified look, electronic equipment is functional yet kept discreet by integrating it into the architecture.

The living area is designed for the family’s daily activities. It is created with finishing and details that give a sense of “softness” to accommodate the everyday life. The vicinity around the open ceiling is designed to be the gathering area for the family to relax, play, cook and dine in. The screen used for watching movies for fun was successfully and sleekly concealed by using a combination of wood and steel.

Respecting ancestors, cherishing the present, and connecting to the future.
Imparting the message of austerity into the free and flexible living space of today.

Materials used for the finishing are diatomite, marble flour, washi (Japanese paper made of grass and tree fibers) wallpaper, and solid wood. Insulation is made with cellulose fiber. By using natural materials throughout the building, a healthy environment has been created.
  • 施工 : 株式会社 西渕工務店 /
  • 造園 : 在来軸組工法2階建 /
  • 住所 : 愛媛県松山市 /
  • 延床面積 : 314.79㎡ (95.22坪)

  • 構造 : 在来軸組工法2階建 /
  • 耐震 : 等級2 /
089-968-2887info2@okunotakashi.jpcontact