城南の家 (改修)/2014
城南の家 (改修)
今は亡き、祖父の家を引き継いだ、孫世帯のための住まいで、改修工事である。
建物の元ある部分を生かしながら、使い勝手はもちろん、耐震・断熱などの性能面も改善することを念頭においた。

キッチンやダイニングは家族で親密な時間を過ごせるように。リビングは原っぱのような庭や畑と一体となるように。あえて全てを見通せないように配置した半透過のパネル越しに、各スペースを緩やかに繋いでいく。また、日々の生活を支える家事動線はコンパクトに。

既存の土壁をできる限りおとさず、耐力要素として残した上で、基礎を含めた補強を行っている。それは、解体作業の軽減、ゴミの少量化を図り、工期の短縮にもつながっている。大きな土間を含む、建物全体の断熱性能を上げることは困難と考え、新たに断熱ラインを設計。それは、既存建物の仕様や工法を調査した上で、合理的な位置にて設定している。

時を経た素材と、新しい素材。
取り繕うことなく、あるがままに共存させることで、なんとも味わい深い空間になったように思う。

撮影:藤村 泰一
Traditional Kominka Renovation in Jonan

A residence for the family of the original owner’s grandchild, inherited after the owner’s passing.
Renovation work focused on preserving vintage portions of the original property while making upgrades to its functionality, seismic capacity and thermal insulation.

The kitchen and dining room offer spaces to spend time in close family connection, and the design of the living room features integration with the large yard. Semi-transparent paneling offers the effect of softly connecting the spaces rather than partitioning them off completely.

In its combining of time-weathered materials with new, left just as they are without particular treatment, the property seems to have attained a certain depth of character.
  • 施工 : 株式会社 もみじ建築 /
  • 住所 : 愛媛県松山市久谷地区 /
  • 延床面積 : 191.69㎡(57.99坪)

  • その他 : 松山市木造住宅耐震改修等補助事業
089-968-2887info2@okunotakashi.jpcontact